Asja Širovnik Moškon o čarima roditeljstva PRVO SU SE SRELE NAŠE DUŠE

Asja Širovnik Moškon o čarima roditeljstva
PRVO SU SE SRELE NAŠE DUŠE

Da li ste praktikovali samohipnozu za vreme porođaja, za ublažavanje bolova i slično?
– Apsolutno jesam, i stvarno mi je pomoglo. Neverovatno je kako samohipnoza (a i vođena hipnoza koju mi je pružio moj suprug) pomaže da se bol za vreme trudova preoblikuje u talase na morskoj obali, a telo postaje ta divna peščana mekana obala… Na taj način sam čak uspela da odspavam deo noći u kojoj su krenuli trudovi.
Pre svoje trudnoće imala sam pozitivna iskustva kao terapeut sa ženama kojima sam radila kliničku hipnozu za rađanje i bila sam uvek pozitivno iznenađena kako to deluje. U tim trenucima žena ulazi dublje u svoje telo, dok bol ostaje negde u pozadini.

Prošle godine ste čak i u poodmakloj trudnoći potpuno opušteno držali radionice?
– Sećam se jedne trudnice u osmom mesecu trudnoće koja je došla na radionicu, dok sam ja bila u šestom, i na početku mi je rekla da ne zna da li će moći da ostane do kraja jer teško sedi na stolici. Ali, ostala je. Verujem da transcendentalne hipnoze pomažu da se trudnice osećaju dobro. Jer i sama sam osećala da dok radim hipnozu moje telo postaje neverovatno lagano, i tek kada završim osetim umor ili težinu tela.
Verujem da je to zbog toga što sam se sa dušom moje bebe uvek dogovarala o tome da li da širimo polje svesti, da ulazimo u tuđa polja i unosimo svetlost ili ne.

Asja

Kada dobiješ dete svet dobija boje za koje nisi ni znao da postoje

Koju je najvažniju promenu u vašem životu donelo materinstvo?
– Jedan prijatelj je jako dobro opisao iskustvo roditeljstva. Kaže, pre nego što postaneš roditelj, svet je u crno belim tonovima a da to i ne znaš, a kada dobiješ dete svet dobija boje za koje nisi ni znao da postoje. Mislim da je taj opis izuzetno dobar, jer sa dolaskom našeg sinčiča, moje je doživljavanje života, ljubavi, bliskosti, pa čak i duhovne dimenzije dobilo toliko dublje i moćnije tonove, a osećaje koji prate majčinstvo samo mogu da opišem jednom rečju: BOŽANSTVENO. Ta božanstvena stanja daju novi pogled na naš životni put, svrhu postojanja i motivaciju za ostvarivanje raznih planova i snova. Iz trenutka u trenutak otkrivam nove svetove, a njegovi osmesi, mali gestovi ljubavi i dodiri ispunjavaju me srećom i radošću za koju nisam znala da može postojati.

Antistres misao