Antistresne ženske priče I posao i zadovoljstvo

Antistresne ženske priče
I posao i zadovoljstvo

Dilema broj dva – uspeh znači velika zarada i visoka pozicija

Ako imamo posao i zamšljamo da u njemu napredujemo tako što nam se plata periodično povećava i što stičemo sve više pozicije, to je potpuno u redu. Dešava se, mnogima, međutim, da kada dođu do stadijuma gde su zaista puno zaradili i sebi svašta mogu da priušte, ipak ne osećaju da su srećni. Ključ je u tome što su težili sve vreme onome što se u društvu vrednuje kao sjajno i super prihvaćeno, što su težili slici o sebi koju su zacrtali, umesto da su sebe uskladili sa tim ciljevima. Zato je važno, prilikom postavljanja poslovnih ciljeva, ma šta oni za nas značili, malo „porazgovarati“ sa sobom i videti šta nas čini srećnom osobom, kada se osećamo dobro, ali tako da se ne osećamo superiorno ili na bilo koji način izdvojeno od drugih, već srećno i zbog svog i zbog tuđeg uspeha.

Dilema broj tri – u životu mogu raditi samo jednu vrstu posla

Živi sam dokaz da se u životu može raditi šta god poželiš, kad god poželiš. Ne kažem da je to lako i jednostavno, ali je vredno. Ne kažem ni da svakom prija, ali su mogućnosti neograničene. Naravno da kada završimo jednu školu, sledeći logiku, trebalo bi raditi u struci. Naravno, da kada imamo višegodišnje iskustvo u jednoj oblasti, treba napredovati u toj oblasti dalje i dalje. Naravno, da sve to ne mora biti, ako shvatimo da nam ne prija i da ima nešto bolje. To ne znači da smo nestabilna, već naprotiv hrabra ličnost koja gura ka svojim ciljevima čak i onda kada drugi ne veruju u to.

Dilema broj četiri – pozitivan ili negativan stav

Moram reći da u 100 odsto slučajeva, nakon razgovora sa ljudima koji se žale da ne mogu da nađu posao, shvatim da ga oni ni ne traže. Bar ne na pravi način ili suštinski ni ne žele da ga nađu. Ispovocirajte sebe u tom slučaju i zapitajte se da li vam status „nemam posao“ možda iz nekog razloga prija. Izgovori nisu prihvatljivi, iz prostog razloga što nas život kad-tad natera da se pozabavimo sobom i konačno rešimo ili ne rešimo svoje dileme, u vezi sa poslom, ali i drugim životnim pitanjima.

Tekst: Milica Stojiljković
Foto: MaxPixel
Antistres misao