Ana Lipovac Koju kafu piju Bil Gejts i Mark Zukerberg?

Ana Lipovac
Koju kafu piju Bil Gejts i Mark Zukerberg?

Kafa ima blag, pun i pomalo plesnjiv, ali ne i gorak ukus. Engleski glumac John Cleese opisao je ukus te kafe kao „zemljano-plesnjiv, sličan sirupu, sa tonovima džungle i čokolade“. Bez obzira na to što proces uvek izaziva zgroženost većine ljudi koji se prvi put sreću sa tom istinom, proizvođači uveravaju da se izlučena kafa nakon fermentacije u utrobi mačaka veoma brižljivo ručno ispira, suši na suncu i ručno sortira.

kopi luwak

Velika potražnja za tim skupim i nekonvencionalnim specijalitetom i, naravno, visoka zarada dovele su do povećanja proizvodnje ove kafe – ali na račun životinja. Mačke su počele da se gaje masovno u kavezima i hrane skoro isključivo kafom. Međutim, pokazalo se da to negativno utiče na njihovo zdravlje i uzrokuje pothranjenost životinja. Prijatelji životinja upućuju notu potrošačima delikatesne kafe kopi luwak da biraju kafu isključivo sa etiketom „Wild kopi luwak“ (od divljih mačaka)“, kao znak humanosti i protivljenja zloupotrebi životinja i masovnog stočarstva.

Aromu kafe kopi luwak mnogi opisuju kao blagu, karamelno-ljutkastog ukusa i ​​suptilne čokoladne tendencije, da bi se ukus zaokružio zemljanom i pomalo plesnjivom notom, koja ostaje na kraju. Cena pola kilograma kafe kopi luwak zavisno od porekla kreće se od 300 do 600 evra.
Danas i kod nas u dobrim kafeterijama ljubitelji kafe i pravog užitka mogu potražiti, probati i oceniti aromu i ukus te elitne kafe.

Teks: Ana Lipovac, nutricionista
Foto: privatna arhiva, Pixabay
Antistres misao