7 koraka do odluke Slušajte svoj stomak

7 koraka do odluke
Slušajte svoj stomak

4. RECITE DRUGIMA ŠTA STE ODLUČILIIma nešto u tome kada drugima ispričamo šta smo odlučili. Možete to poveriti nekome i na internetu (dopisivanja, forumi, diskusije, ćaskanja), manje ili više bliskim ljudima, naravno pazeći o kakvoj je odluci reč, jer nisu sve teme i naše tajne za svačije uši. Želite da prestanete da pušite? Recite nekolicini bliskih da ste to odlučili, osetićete obavezu da odluku ostvarite, biće vas sramota ako je prekršite, ali ako je se budete držali – osećaćete se fantastično! I još jednom, nije svaka odluka za svakog prijatelja, nije dobro ako će vam kada je prekršite stvarati osećaj krivice i rušiti samopoštovanje. Zato su manje bliski ljudi, pa i na fejsu recimo, za neke odluke bolja podrška, čak i ako ste negde u dubini svesni da ih vaša odluka preterano ne zanima.

5. UČITE IZ PRETHODNIH ODLUKANe odustajte ako ponekad pokleknete, skrenete s puta, učinite korak dalje od realizacije. Sve je to sasvim u redu. Dobro je da o tom iskustvu razmislite, šta ste radili dobro a šta je bilo ključno za zastoj u napredovanju? Nemojte se nervirati, odustajati, govoriti da ste nesposobni, da to nije za vas, da ste propao slučaj i slično. Upitajte sebe šta je to što možete naučiti iz prethodnih pokušaja? Zapamtite, ne obraćajte pažnju na trenutne efekte, koncentrišete svu pažnju na one dugotrajne.

6. NEKA VAŠ PRISTUP UVEK BUDE FLEKSIBILANČak i ako primarno pratite svoju intuiciju, to ne znači da treba da se zatvorite za sve druge mogućnosti. Ne žmurite! Na putu od zamisli do osvarenja mogu se naći i neka druga rešenja i načini, neki možda brže vode do cilja, možda su sporiji ali zanimljiviji, izvesniji, osećatićete ih više „svojim“. Poznata je odluka: smršaću. Kako? Držaću dijetu koju čini jedenje isključivo banana naredina tri dana. Ali, ugledali ste sveže, sočne jagode i trešnje. Ne budite striktni, jer, misli će vam ostati na crvenim plodovima i osećaćete se tužno i neispunjeno. Još ako izostanu očekivani rezultati…

7. NEKA DONOŠENJE ODLUKA BUDE ZABAVNOVažno je da uživate u svemu tome. Donositi odluke nije nešto najlepše i najzabavnije što bi bilo dobro da radimo, ali kada odlučivanjem i sprovođenjem uzmete svoj život u svoje ruke, vremenom će vam izobilje mogućnosti postati zabavno. Kroz praksu, moći ćete o sebi mnogo da naučite, osetićete kako vera u sebe raste, naredne odluke ćete donositi sve lakše, i sve manje ćete odugovlačiti i analizirati šta je dobro a šta nije.

Krenite od malih, svakodnevnih odluka. O svemu što radite razmislite kako utiče na ono što će se tek dogoditi, šta sve proizilazi iz svake vaše, ma kako važne ili naizgled male odluke. Budite svesni da uvek postoji neka mogućnost, neko rešenje.

Donosite odluke svesno, razmislite o benefitima koje ćete imati u danima pred vama ako ih i realizujete, i najvažnije – neka to budu odluke u skladu sa vašom suštinom, a ne da biste druge zadovoljili, ispunili nečija uverenja i potrebe.

Tekst: Željka Zebić
Antistres misao