Naslovna / Dobre priče / Tomislav Mađar
Svesno kuvanje i postizanje celovitosti
Tomislav Mađar Svesno kuvanje i postizanje celovitosti

Tomislav Mađar
Svesno kuvanje i postizanje celovitosti

Hrana nas čini onakvim kakvi jesmo jer određuje kvalitet naše krvi, a ona određuje kvalitet naših  misli, emocija, a samim tim i naše sudbine. Zato se u svesnom kuvanju koriste različiti sastojci kako bi se postigla čovekova celovitost. Ako se jedna namirnica uzima mnogo više nego druge, stvoriće se fragmentirana, raskomadana svesnost tj, uvek ćemo se osećati odvojeni od drugih ljudi, uvek ćemo biti na relacijama “ja”, “ti”, “oni”, a ne “mi”. Kada sedimo zajedno za stolom i uživamo u istoj raznovrsnoj hrani, stvorićemo “mi” relaciju, osećaj da smo povezani, da smo jedno.

svesno kuvanje 1

Na ovaj način nam Tomislav Mađar, psiholog po obrazovanju, osnivač Rainbow Garden Akademije i autor koncepta Svesnog kuvanja, objašnjava neke od postulata svoje ideje dok uživamo u hrani koju nam je upravo pripremio. Sedimo za stolom gde se šire različiti mirisi i toplota i energija oko nas i u nama se budi.

Šarenilo na tanjiru i različiti ukusi – gorki, slani, slatki… zadovoljavaju nas na svim nivoima našeg bića i kada se tako osećamo iznutra, automatski se povezujemo sa našom svešću, povezujemo se sa istim takvim ljudima i podržavamo društvo da se razvija na isti takav način.

Koncept Svesnog kuvanje se temelji na japanskoj tradiciji i na makrobiotičkoj ishrani, ali sa korišćenjem u najvećem obimu namirnica sa našeg podneblja. Kroz ovaj način pripremanja hrane učimo kako da uspostavimo integralnu životnu sreću, kaže naš domaćin. – Različite namirnice prenose različite informacije i mi kroz njih duboko poniremo u naš unutrašnji svet koji se zatim ispoljava na spoljašnje okolnosti, na svesno poimanje naše stvarnosti preko hrane.

svesno kuvanje 2

Još jedan princip ovog koncepta kuvanja je da jedemo hranu koja je vezana za određeno godišnje doba jer na taj način podržavamo sadašnjost, trenutak u kojem se nalazimo sada. Ako jedemo hranu koja je prethodila ovom vremenu, podržavamo starog sebe, onog koji je već prošao. Nema smisla da podržavamo ni sebe budućeg jer propuštamo sebe u ovom trenutku.